5 Oca 2021

Ağaç Ev Sohbetleri 72

 Herkese merhaba yeni bir Ağaç Ev Sohbetinde birlikteyiz.Bu haftaki konu sevgili Kedi Mırıltısı'ndan geldi. Üstünde gerçekten konuşulması gereken bir konu. Teşekkürler :)

"Hepimizin fark ettiği gibi iklim hissedilir derece değişti. Peki sizce bu değişimin ülkemizde ya da sizin yaşadığınız alanda/şehirde yarattığı en büyük etki ne? Bu saatten sonra geri dönüş olur mu?

Ülkemizde ve yaşadığım şehirde yarattığı en büyük etki tarım ve kuraklık olacak ve aslına bakarsanız şu an olmaya devam ediyor.Biz insanlarda bilmemeye,görmezden gelmeye devam ediyoruz tabii.Ocak ayının beşindeyiz fakat hala Kayseri'ye kar yağmadı bunun nedeni biziz.Biz insanların doğaya etkisi. Kar yağmamasının en büyük etkisi nedir peki? Mesela ülkemiz tarım alanında buğday bakımından zengindir. Tarımda ise buğday kış buğdayı ve yaz buğdayı olmak üzere iki çeşittir. Kış buğdayı sonbaharda yetişir karın yağması gerekir çünkü nemini bu şekilde sağlar ve kar onu besler,korur. Dediğim gibi Ocak ayının beşi oldu hala kar yağmadı. Geliyor gelmekte olan şeklinde özetleyebiliriz yani. Nüfusu yüksek illerde ise kuraklık bariz bir şekilde kendini belli ediyor. Ülkemizde ki göl suları yavaş yavaş kendini çekiyor. Daha dün Burdur Gölü'nün Suyu Çekildi,İskele Ortada Kaldı diye haber gördük. Birde içler acısı manzaralar. Yani tarım ve kuraklık.

Burdur Gölü/Alıntıdır

Bunun önüne hep birlikte geçebiliriz. İnsanları bilinçlendirmeliyiz. "Amaan ben çöp atmayınca sanki dünya kurtulacak." demenin önüne geçersek bile doğayı bize karşı geri kazanabiliriz. İnternette gördüğümüz "Aaa müthiş bir manzara yazın buraya gitmek gerek." deyip gittiğimizde o güzelliğe kıyabiliyorsak kendimizi bir sorgulamamız gerek. Ciddi bir konu ve birileri bir şey YAPMALI! Kendi dünyamızı kendimiz kurtaralım. Çok geç olmadan düzeltebiliriz. Bir farkındalık yeter. 

Benim Gözümden/Bodrum,Gümüşlük 

Bu güzellikten mahrum kalmamak dileğimle :) Sağlıcakla kalın.

18 yorum:

  1. Kayseri'nin daha doğusunda olan memleketimde de bu sene kar yağmamış.Dağın tepesi bir gün kadarcık beyaz örtü ile kaplanmış, ondan sonra eriyip gitmiş zaten.Oraya bile kar yağmıyorken yaşadığım yer İstanbul da kar beklemek kaç pembe gözlüğü üst üste takıyor olmak gerekir :(

    izlediğim belgeselde (connected - bulutlar ,bölüm 5) şöyle bir şey vardı mesela ;

    "tek bir google araması standart bir led ampulün 3 dk boyunca yanmasına eş değer enerji tüketiyor" yenilenmeyen kaynaklardan sağlıyoruz bu enerjiyi ve gökyüzünde süzülen bulutları da öldürmeye başlıyoruz böylece ..netice..yağmur yok :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel anlatmışsınız. Keşke öyle bir şey olabilse ama maalesef. Bakın işte bunu bilmiyordum.Bu belgesele kesinlikle bakacağım ilgimi çekti. Durum ne kadar da acı. Gerçekten birileri bir şey yapmalı :( Teşekkür ederim. 🙏🏻

      Sil
  2. Nüfus olarak kalabalığız, doğal kaynaklar artık yetmiyor. Küresel ısınmanın etkilerini de hesaba katarsak bunlar çok doğal. Şu günlerimize bakarsak bunlar daha iyi günlerimiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız. İyi günler bu şekilde ise kötü günlerimizi tahmin etmek beni korkutuyor doğrusu.

      Sil
  3. Aynen öyle. Bu gerçekten çok korkutucu bir durum. Sadece "konu" olarak kalması daha da korkutucu ve içler acısı bir durum. Maalesef

    YanıtlaSil
  4. İnsan ne kadar akılsız ki dünyaya bunu yapabiliyor. Çok acı:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşin acayip kısmı akıllı ve iradeli insanlarız. Ama dünyaya bunu yapmamız (genel olarak) gerçekten çok akılsızca.Maalesef.

      Sil
  5. bişey yapmalı bişey yapmalı :) ne güzel şarkıııı :) gümüşlük ah aha yaaa salgın bitse yaz gelse yüzsek ah ah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle deep salgın bitse de atsak kendimizi mavilere :)

      Sil
  6. Sorularıma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.
    Yazdıklarında hem fikiriz. Bir kaosa doğru sürüklenirken bir önlem almamak bir hayli garip. Korona anında ortaya çıktı ve o kadar önlem alındı, Ee iklim değişiminin tek farkı daha yavaş yavaş gelip sonunda aniden vuracak olması. O zaman bunun için niye bir şeyler yapılmıyor? Demek ki toplumumuz bunun bilincine hala varamamış, önemini kavrayamamış...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu önemli konuya değindiğiniz için ben teşekkür ederim. Çok haklısınız.Evet,toplumumuz maalesef bilincine varamadı. Sonumuzu düşünmek bile istemiyorum.

      Sil
  7. insanları bilinçlendirmeye çalışarak elimizden geleni yapmalıyız. hala çok geç değil dünya için hala bir şeyler düzeltilebilir. ama bunun için herkesin bilinçlenmesi lazım özellikle de yöneticilerin..
    son fotoğraf ne kadar güzel baktım kaldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. Önce toplumun sonra yöneticilerin bilinçlenmesi lazım ki gelecek felaketleri engelleyebilelim.
      Değil mi ama insanın baktıkça bakası gelen bir güzelliği var :))

      Sil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. Elimizden geleni yapalım, çevremizi koruyalım, suyu ve enerjiyi dikkatli harcayalım. Bunlar, bilinçli olmanın gereği. Ama bunlar sadece sorunu ortadan kaldırmayacak, gelecekte hepimizi bekleyen büyük tehlikeye, kitlesel ölümlere, açlığa, büyük hasar verici doğa olaylarına engel olamayacaktır. Bun konularda halkı bilinçlendirip küresel ısınmaya karşı gerekli tedbirleri alabilecek yöneticileri başa getirmenin çok daha etkili bir yol olduğunu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru düşünüyorsunuz. Size katılıyorum. Harekete geçmek için neyi bekliyorlar anlamış değilim. Gelecekte hepimizi bunların son bulmasını sağlayabildiğimiz bir dünya beklesin. Umarım 🙏🏻

      Sil
  10. Bu konuda farkındalık yaratan güzel bir belgesel izlemiştim "25 Litre" diye. Denk gelmediysen görmeni öneririm :) Neşeli sevgilerle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha öncesinde duymuştum bunu ama izlemedim doğrusu. Öneriniz için çok teşekkür ederim. Elbette bakacağım :) Neşeli sevgilerle :):)

      Sil

Müteşekkir

Efendim öncelikle hepinize çokça selamlar.  Epey zamandır yoktum. Yokluğumda neler oldu neler bitti bilinmez. :) Zaten bu yazıyı da dayanama...